Avrupa Gaz Sorununu Nasıl Çözdü ? Almanya Gaz Stoklarının Yüzde 90'ı Geçtiğini Açıkladı!
Rusya’nın avrupaya gazı kesmesinden sonra avrupa ülkeleri bu sorunu çoktan düzeltmiş gibi görüküyor. Fransa nükleer santralleri enerji için kullanmaya...
Rusya’nın avrupaya gazı kesmesinden sonra avrupa ülkeleri bu sorunu çoktan düzeltmiş gibi görüküyor. Fransa nükleer santralleri enerji için kullanmaya başladıktan sonra enerji sorunu en büyük olan Almanya bugün gaz stoklarının Yüzde 90’ınını doldurduğunu açıkladı. Peki bu nasıl oldu ? Avrupa bu sorunu bu kadar kısa sürede nasıl çözdü detayları haberimizde
Rusya Tek Gaz Sağlayıcısı Değildi
Aslında bakılırsa Rusya dünya’da toplam üretiken gazın sadece ununu üretiyordu ancak bu kadar popüler olma sebebi bu gazı kolay taşıyabilmesi ve çok ucuz fiyatlandırmasıydı. Diğer ülkelerin kırım işgalinden sonra kendisiyle ticarete devam etmesi için gaz fiyatlarını sürekli uygun olarak tutan Rusya ülkeleri kendisine bağımlı hale getirmeye çalışmış ve bundan en çok Almanya etkilenmişti. Savaştan birkaç ay öncesinde Norveç ile yaptığı sıvı gaz antlaşmasını bile iptal eden Almanya alınan ambargolardan sonra en zorda ülke gibi gözüküyordu.
Norveç ve Diğer Ülkeler Üretimi Arttırdı.
Norveç Rusya ile fiyat olarak yarışamadığı için gaz üretimini arttırmayan ülkelerden bir tanesiydi ancak bu olayların ardından sonra kapattığı tesisleri arttırarak üretimi arttıran norveç avrupanın en büyük gaz sağlayıcılarından birisi oldu. Ayrıca ABD ve benzeri ülkelerinde Rusyadan gaz alınmadığı durumlarda öncelikli olarak bu ülkelere uygun fiyatlarda gaz satışı yapması Rusyanın ambargo hamlesini kısa sürede çürüttü. Gazın en çok ısınma ve elektrik yönünde kullandığı avrupa rusyanın bu hareketinden sonra ortalama olarak sadece elektrik fiyatı artışı görürken herhangi bir ambargo görmeyen ülkemizde elektrik fiyatının 1 senelik dönemde çok daha fazla artmış olması ambargonun etkisinin avrupa için ne kadar küçük kaldığını yeniden gösteren bir detay oldu.
Finlandiya ve Almanya Limanlarını Büyüttü.
ABD ve Güney Amerika ülkelerinden gelecek gazları daha hızlı bir şekilde taşıyabilmek ve depolamak adına iki ülkede limanlarını savaşın başlangıcından kısa süre sonra büyütmeye başladı. Bu şekilde yurt dışından gelen gazı daha hızlı şekilde depolayarak toplam yapılabilecek yurt dışı sefer sayısını arttırmış oldular. Almanya dışında geçmişte tamamen Rusyaya bağlı olan Finlandiyada 2 Ay kadar bir sürede tamamen gaz sorununu çözdü.
Avrupanın kışın yakın olmasına rağmen çok büyüyebilecek bir sorunu bu kadar kısa sürede çözmüş olması büyük bir başarı hikayesi oluştururken Rusyanın kaybettiği Avrupa pazarı gelirini nasıl kapatacağı ise henüz bilinmiyor.