Alzheimer Riski Elma ve Flavonoidler Açısından Zengin Diğer Gıdalar Tüketilerek Azaltılabilir"

Uzmanlar, bileşiklerin kalp sağlığı, kanser riski ve beyin sağlığına yardımcı olabilecek anti-enflamatuar etkilere sahip olduğunu söylüyor.

Alzheimer Riski Elma ve Flavonoidler Açısından Zengin Diğer Gıdalar Tüketilerek Azaltılabilir"

Araştırmacılar meyve, sebze, çikolata, çay ve şarapta bulunan flavonoidlerin Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

En fazla flavonoid tüketen çalışma katılımcılarının Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının yüzde 48 daha düşük olduğunu bildiriyorlar.

Uzmanlar, flavonoid içeren gıdalar da dahil olmak üzere sağlıklı bir diyetin yanı sıra egzersiz ve uyku gibi yaşam tarzı faktörlerinin demans riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Flavonoidler kulağa bir tür sinema şekeri ya da bir video oyunundaki karakterler gibi gelebilir.

Gerçekte, sağlığınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecek bazı gıdaların bir bileşenidir.

American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, çilek, elma ve çay gibi flavonoid bakımından zengin gıdaları daha fazla tüketen kişilerin Alzheimer hastalığı ve diğer bunama türlerine yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu belirttiler.

Çalışmaya 50 yaş ve üzeri 2.800 katılımcı katılmıştır.

Araştırmacılar, flavonoid bakımından zengin gıdaları daha az miktarda tüketen kişilerin 20 yıllık bir zaman diliminde Alzheimer ve ilgili bunamalara yakalanma olasılığının iki ila dört kat daha fazla olduğunu bildirdi.

Neurology dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada da araştırmacılar flavonoid tüketiminin Alzheimer hastalığının ilerlemesiyle mücadeleye yardımcı olabileceğini belirtmiştir.

Flavonoidler, elma ve armut gibi meyveler ile ıspanak ve lahana gibi sebzelerin yanı sıra çikolata, çay ve şarapta bulunan polifenolik bileşiklerdir.

Çalışmada araştırmacılar, flavonoidlerin ve bunların alt sınıfı olan flavonollerin diyetle daha fazla alınmasının Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin azalmasıyla ilişkili olabileceği sonucuna varmışlardır.

Spesifik olarak, 921 çalışma katılımcısından en fazla flavonoid tüketenlerin Alzheimer hastalığına yakalanma şansı yüzde 48 daha düşüktü.

Geçtiğimiz yaz yayınlanan bir çalışmada, flavonoid tüketiminin kalp sağlığını iyileştirebileceği ve kanser riskini azaltabileceği bildirilmişti, ancak Ocak ayında yapılan çalışma, bu bileşiklerin insanlarda beyin sağlığına da yardımcı olabileceğini gösteren ilk araştırma oldu.

Çalışmanın başyazarı ve Chicago'daki Rush Medical College'da iç hastalıkları bölümünde öğretim görevlisi olan Dr. Thomas Holland, Nörodejeneratif Gecikme için Akdeniz ve Dash Müdahalesi (MIND) diyetinin yaratıcısı ScD Martha Clare Morris'in bulgularını inceledikten sonra çalışmaya başlamak için motive olduğunu söyledi.

Ohio'daki Cleveland Clinic Wellness Enstitüsü'nde diyetisyen ve sağlıklı yaşam beslenme hizmetleri danışmanı olan MS, RDN Kristin Kirkpatrick, çalışma sonuçlarının cesaret verici olduğunu ancak şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

Flavonoidler açısından en zengin gıdalar arasında elma, armut ve ıspanak yer alıyor, ancak daha birçok gıdada da bu bileşiklerden bol miktarda bulunuyor.

Alzheimer Derneği'nde çalışma sonuçları ilgi ve heyecanla karşılandı ama aynı zamanda ihtiyatla karşılandı.

Alzheimer Derneği'nde bilimsel programlar ve sosyal yardım direktörü olan Keith Fargo Healthline'a yaptığı açıklamada, "Bu çalışma, sağlıklı bir diyetin hangi unsurlarının demans riskini azaltmada önemli olabileceğine dair anlayışımıza katkıda bulunuyor" dedi.

"Flavonoller bu unsurlardan biri olabilir. Ancak bu noktada insanlar, daha fazla araştırma yapılana kadar demans riskini azaltmak için flavonollerin alt grupları da dahil olmak üzere belirli besin maddelerine çok fazla güvenmemelidir. Bunun yerine, genel olarak sağlıklı beslenmeye odaklanmalıdırlar" dedi.

Fargo, Amerika Birleşik Devletleri'nde 5 milyondan fazla insan Alzheimer hastalığı ve diğer demanslarla yaşadığı için bu tür araştırmaların hayati önem taşıdığını söylüyor.

"Geniş ve çeşitli bir popülasyonda bilişsel gerileme riskini azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzı rejiminin etkinliğini test etmek için acil bir ihtiyaç var" dedi.