Beyinde pıhtı neden atar? Beyne pıhtı atma belirtileri

Beyinde pıhtı neden atar? Beyinde pıhtı atma belirtileri nelerdir? İşte beyne pıhtı atması hakkında bilinmesi gerekenler...

Beyinde pıhtı neden atar? Beyne pıhtı atma belirtileri

Vücudumuzun karmaşık damar sistemleri aracılığıyla beslendiğini biliyoruz ve bu damarların bir kısmı da beyin sağlığını sürdürmekle görevlidir. Ancak, bu damarların emboli etkisiyle tıkanması durumunda beyinde pıhtı atması meydana gelebilir ki, bu durum genellikle halk arasında "inme" olarak bilinir.

Eğer beyindeki pıhtı atması tedavi edilmezse, bu durum hastanın hayati fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir ve felce yol açabilir. Ayrıca, tedavi edilmediği takdirde kalp kapakçıklarında enfeksiyonlara ve tümörlere neden olabilir.

BEYİNE PIHTI NEDEN ATAR?

Beyinde pıhtı atması, özellikle ileri yaşta olanlarda yüksek kolesterol, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların etkisiyle ortaya çıkabilir.

Eğer kalp kapakçıklarında enfeksiyon varsa veya beyin damarlarında yağ birikintisi oluştuysa, bu durum da beyinde pıhtı atmasına neden olabilir.

BEYİNE PIHTI ATMA BELİRTİLERİ

Beyinde pıhtı atması belirtileri arasında şunlar bulunabilir:

  • Sık sık kollarınızda ve bacaklarınızda bir tutulma, felç hissi
  • Duyu kaybı
  • Görüş kalitesinde düşüş veya görme kayıpları
  • Konuşma bozuklukları
  • Eğer bu belirtilerle karşılaşılıyorsa, bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.

BEYİN PIHTI ATMASI TEHLİKE VE TEDAVİ

Beyinde pıhtı atması ciddi bir durumdur ve ileri durumlarda veya tedavi edilemediği takdirde ölüme bile neden olabilir. Ancak, erken tanı konulduğunda ve tedavi sürecine hemen başlandığında kontrol altına alınabilir.

Tedavi sürecinde, düzenli bir yaşam tarzına geçiş, tansiyon ve şeker hastalarının diyetine sadık kalması, bol su içme alışkanlığı, düzenli spor yapma ve hareket etme önerilir.

Sonuç olarak, beyinde pıhtı atması ciddi bir sağlık sorunudur ancak erken tanı ve etkili tedavi ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle, belirtilere dikkat edilerek düzenli sağlık kontrolleri önemlidir.