Sürekli diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyor musunuz? Sebebi çok tehlikeli olabilir!

Bazı insanlar çok fazla diyet yapmalarına rağmen asla kilo veremezler ve aynı kiloda durup kalırlar. Peki kilo verememenin altında yatan sebepler nedir?

Sürekli diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyor musunuz? Sebebi çok tehlikeli olabilir!

Az çalışan tiroitler, kortizol ilaçları, uykusuzluk kilo vermenin önündeki başlıca engellerdendir. Peki stresli bireyler kilo verme konusunda daha fazla mı zorlanır? İşte yanıtı...

Yetersiz çalışan tiroit hormonu

Az çalışan bir tiroid olan hipotiroidizm, tüm tiroid dengesizliklerinin yüzde 90'ını oluşturur ve hipotiroidizmin temel semptomlarından biri açıklanamayan kilo alımı veya kilo verememektir.

Bunun nedeni, tiroidinizin metabolizma da dâhil olmak üzere vücudunuzun birçok sürecini düzenlemekten sorumlu olmasıdır.

6a2b56a16af15a979a84-13112023c2985c55.webp

Yani tiroidiniz az çalışıyorsa metabolizmanız yavaşlar ve genel enerji üretiminiz azalır. Kilo verememenin yanı sıra, hipotiroidizm yorgunluğa, ruh hali değişimlerine, kaygıya, kas ve eklem ağrılarına, saç dökülmesine, kabızlığa, bilinç bulanıklığına ve düşük vücut ısısına yol açabilir.

Kronik stres

Stresin kilo alımına katkıda bulunduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur, ancak bu, uzun ve stresli bir günün ardından çikolataya uzanma dürtüsünün çok ötesine geçer.

Stres yaşadığınızda vücudunuz, savaş ya da kaç tepkinizi güçlendiren hormon olan kortizon salgısını salgılar.

Kortizonun talihsiz bir yan etkisi, aslında kilo almanıza neden olabilmesi ve kilo vermenizi engellemesidir.

Çok sayıda çalışma, hayvanların stres altındayken, strese girmeden önce yedikleri kalori miktarıyla aynı kaloriyi alsalar bile kilo aldıklarını göstermiştir.

Diğer hormon dengesizlikleri

Tiroit ve stres hormonlarındaki dengesizlikler kilo verememenin yaygın nedenleridir, ancak soruna neden olabilecek tek hormon bunlar değildir. İnsülin ve cinsiyet hormonlarındaki (östrojen, progesteron, testosteron) dengesizlikler de inatçı kiloların yaygın nedenleridir.

Bu çalışmalar aynı zamanda stresli hayvanların, aynı kaloriyi yiyen stressiz hayvanlara göre daha fazla kilo aldığını da gösteriyor.

İnsülin ve kan şekeri seviyeleri normal olduğunda, şeker isteğine, halsizliğe, sinirliliğe ve aşırı karın yağına neden olabilir.

Artmış toksik yük

Günümüzün modern dünyası, endokrin sisteminize(hormanlarımız) zarar verebilecek tehlikeli kimyasallar, ağır metaller, ilaçlar ve diğer toksinlerle doludur.

Yiyecek, su ve şampuan, losyon, mum ve makyaj malzemeleri gibi kişisel ve ev bakım ürünlerinizdeki toksinlerin çoğu, östrojen gibi hormonların aktivitesini taklit eder.

bellahadidchanelmake-13112023490e53db.webp

Doğal hormonal döngünüzdeki bu bozulma, kilo verememenin yanı sıra otoimmün hastalıklar dâhil daha ciddi sorunlara da neden olabilir.

Cinsiyet hormonlarındaki dengesizlik, kilo verememenin yanı sıra kas kaybı, yetersiz uyku, hafıza sorunları ve cinsel zorluklara da neden olabilir.