ALES 3 ne zaman açıklanacak? ALES 3 sınav sonuçları tarihi

ALES 3 ne zaman açıklanacak? ALES 3 nereden açıklanacak? ALES 3 puan hesaplama nasıl yapılır? İşte ALES 3 hakkında detaylar...

ALES 3 ne zaman açıklanacak? ALES 3 sınav sonuçları tarihi

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/3), 19 Kasım Pazar günü düzenlenecek. Binlerce kişi, üniversite eğitimine devam etme veya akademik kariyere başlama amacıyla ALES 3'e katılacak. Adaylar, sınav sonuçlarına göre yüksek puanlı bölümlere yerleşmeyi hedefliyor. İşte ALES 3 sonuç açıklanma tarihi ve puan hesaplama detayları!

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES 3 sınavı, 19 Kasım 2023 Pazar günü saat 10.15'te başlayacak ve 12.45'te sona erecek. Sınav sonuçları ise 5 Aralık 2023'te açıklanacak ve bu tarihten itibaren 5 yıl boyunca geçerli olacak.

ALES SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI

Adaylar, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin "sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden veya mobil uygulamalarından sınav sonuçlarını öğrenebilecekler. Sonuç bilgileri Türkçe ve İngilizce olarak sunulacak. Adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve başarı sıraları sonuçlarda yer alacak.

ALES PUAN HESAPLAMA

ALES puan hesaplaması, çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin optik okuyucu ile değerlendirilmesi üzerinden yapılacak. Her test için adayların doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı toplanacak, ham puanlar elde edilecek. Bu ham puanlar, standart puanlara dönüştürülerek Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlıklı puanlar hesaplanacak.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları şu şekilde olacak:

ALES Sayısal Puanı: Sayısal Test (0,75), Sözel Test (0,25)
ALES Sözel Puanı: Sayısal Test (0,25), Sözel Test (0,75)
ALES Eşit Ağırlık Puanı: Sayısal Test (0,50), Sözel Test (0,50)