Çalışma saatleri kısalacak mı? Türkiye'de çalışma saatleri değişecek mi?

Çalışma sürelerinde kısaltma düzenlemeleri Türkiye gündeminde. Çalışma saatleri kısalacak mı? Çalışma saatleri değişecek mi? Detaylar haberimizde...

Çalışma saatleri kısalacak mı? Türkiye'de çalışma saatleri değişecek mi?

Son dönemde özellikle pandemi sonrası kısa çalışma ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modellerinde artış yaşanmasıyla birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışma saatlerine yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığı belirtiliyor. İşte, çalışma saatleri düzenlemesiyle ilgili detaylar...

TÜRKİYE'DE ÇALIŞMA SÜRESİ NE KADAR?

Türkiye'de ortalama çalışma süresi şu anda haftada 45 saat olarak biliniyor, ancak bu süre iş yerine bağlı olarak değişebiliyor. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram'a göre, özellikle emek yoğun sektörlerde iş yerinde çalışma zorunlu olabiliyor. Ancak, hizmet sektörü ve uzaktan çalışma yapılabilecek durumlarda esnek çalışma modellerinin mümkün olduğunu belirtiyor.

ÇALIŞMA SÜRELERİ KISALACAK MI?

Türkiye'de çalışma sürelerinin kısalıp kısalmayacağı sorusu gündemde. İsveç ve diğer Avrupa ülkelerinde haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında olduğunu belirten Bayram, Türkiye'de de benzer bir modelin uygulanabileceğini ifade ediyor. İşverenlerin maliyetleri gözden geçirerek, çalışanlara ek maaş vererek daha etkin çalışma modellerini benimsemelerinin mümkün olduğunu söylüyor.

Pandemi sürecinin dünya genelinde fikir yapılarını değiştirdiğini vurgulayan Bayram, çalışanların daha rahat bir yaşam sürmeleri ve aileleriyle daha fazla vakit geçirebilmelerinin önem kazandığını ifade ediyor. Ayrıca, devletin kadın çalışanlara yönelik sunduğu destekleri de hatırlatarak, çalışma koşullarının daha adil ve esnek hale getirilebileceğini belirtiyor.

ÇALIŞMA SÜRELERİNİ İŞVEREN BELİRLEYEBİLİR Mİ?

Son olarak, işverenlerin çalışma saatlerini belirleme konusunda serbest olduklarını ancak yasal sınırları aşmaları durumunda bunu fazla mesai olarak göstermeleri gerektiğini ekliyor.