Erdoğan ile Bahçeli ters düştü: Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 50+1 yerine başka bir seçenek gerektiğini ifade ederek, "Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1'dir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ile Bahçeli ters düştü: Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1

AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 50+1 konusundaki açıklamasına, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den karşılık geldi. Bahçeli, yüzde 50+1 konusunda net olduklarını ifade ederek, 50+1'in sistemin meşruiyet temeli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "50+1 şartının değişmesi isabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil." demiştir. Erdoğan'ın tespitleri tutarlıdır. Ancak bizim bugüne kadar söylediğimiz açıklamalar değişme göstermemiştir.

7 Haziran 2018'de yaptığım konuşmada, 'Çok partili siyaset hayatımızda bu haliyle 16 Nisan oylaması bir milat, demokratik misak olmuştur. Yeni sistemde kutuplaşma en aza çekilmiştir. Barajın yüzde 50+1'e çıktığı göz önüne alındığında, partilerin ahlaki ittifaktan başka seçeneği kalmamıştır' demiştim" ifadelerini kullanmıştı.

"BU SİSTEMİN DEMOKRATİK MEŞRUİYET TEMELİ YÜZDE 50+1'DİR"

MHP Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Devlet Bahçeli ise bu konuda açıklama yaparak şöyle konuştu:

"Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1'dir. Halk tarafından seçildiği ve hükümet TBMM'den güvenoyu almadığı için yönetimde istikrar ilkesi kendiliğinden gerçekleşmiştir. Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal olacak şeklidir. Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhurun bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz. Cumhur İttifakı olarak konuşarak, ortak yolun, makul çözümün anlayış ve uzlaşmayla yapılacağı inancına da sahibiz."