Fitre 2024 ne kadar? Fitre kime verilir?

Ramazan Bayramı'nın kıymetli değerlerinden biri olan fitre, yani fıtır sadakası, belirli kişilere yönelik yapılan yardımdır. Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl ödenecek fitre miktarını kamuoyuna duyurur. Peki, 2024 fitre miktarı ne kadar oldu? Fitre ne zaman verilir?

Fitre 2024 ne kadar? Fitre kime verilir?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, Müslümanlar için önemli bir ibadet olan fitre (fıtır sadakası) konusu gündemde. İşte, fitre miktarı ve bu kutsal sadakanın detaylarına dair bilmeniz gerekenler...

boga-98.jpg

FİTRE NEDİR VE KİMLERE VERİLİR?

Halk arasında "fitre" olarak bilinen fıtır sadakası, insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın şükrü olarak kabul edilir. Dinen zengin sayılan Müslümanlar, bu sadakayı belirli kişilere vermekle yükümlüdür.

2024 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Geçmiş yıllarda olduğu gibi, fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl duyurulmaktadır. 2023 yılında fitre miktarı 70 TL olarak açıklanmıştı, ancak 2024 için henüz resmi bir duyuru yapılmadı. Ramazan ayına yaklaştıkça Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fitre miktarını açıklaması bekleniyor.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakası, aslında Ramazan Bayramı'nın ilk günü verilmesi gereken bir ibadet olarak kabul edilir. Ancak bu sadaka, bayramın birinci gününden önce de verilebilir. Hatta İslam geleneğine göre, bayram namazından önce verilmesi daha faziletlidir. Yine de bayram günü veya bayramdan sonraya bırakılması da mümkündür ancak bu durum mekruh kabul edilir.

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Fıtır sadakası, dinen zengin sayılanlara verilemez. Bunun yanı sıra, fitre veren kişi eşine, çocuklarına, anne-babasına, dede ve nine gibi yakın akrabalarına fitre veremez. Fitre miktarı, bir fakire verilebileceği gibi, birden fazla fakire de dağıtılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.