Kızıl Cin ne demek? Kızıl Cin hava olayı nedir?

Türkiye'de nadir görülen bir hava olayı yaşandı. Kızıl Cin adı verilen bir olayın gözlenmesi dikkat çekti. Peki Kızıl Cin nedir? Kızıl Cin olayı nedir? Kızıl Cin neden olur? İşte ayrıntılar...

Kızıl Cin ne demek? Kızıl Cin hava olayı nedir?

Türkiye'de nadir gökyüzü olaylarına bir yenisi eklendi. Daha önce Kuzey Işıkları'nın görüldüğü olayın ardından bu kez Ege semalarında "Kızıl Cin" adı verilen başka bir nadir fenomen gözlemlendi. Ege Denizi üzerinde görülen bu olay, sosyal medyada hızla paylaşılarak ilgi çekti.

Meteoroloji kaynakları, bu olayın "Kızıl Cin" (Red Sprite) olarak adlandırılan bir hava olayı olduğunu açıkladı. Kızıl Cin, fırtına bulutlarının üzerinde, yaklaşık 95 kilometre yükseklikte oluşan, kırmızımsı-turuncu renkte parlak, plazma benzeri parıltılardan ibarettir.

KIZIL CİN NEDİR, NEDEN OLUR?

Kızıl Cin, gök gürültülü fırtınaların üzerinde meydana gelen ve doğal bir fenomen olarak kabul edilen bir tür üst atmosfer şimşek çeşididir. Bu şimşekler, nadiren ve kısa süreli olarak ortaya çıkan, kırmızı veya turuncu renkte ışık yanmaları şeklinde gözlemlenir.

6553479d4e3fe10c54512b47.jpg

İlk kez 1980'lerde gözlemlenen Kızıl Cin, başlangıçta genellikle fotoğrafik veya görsel bir yanılsama olarak görüldü ve üzerine fazla odaklanılmadı. Ancak daha sonra yüksek hızlı kameralar ve uçaklarla yapılan gözlemlerle birlikte bilim insanları, bu fenomeni daha iyi araştırabilir hale geldi.

Kızıl Cinler, doğal bir fenomen olmalarının yanı sıra kısa süreli olmaları ve yüksek irtifada olmaları nedeniyle zor gözlemlenebilirler. Bu tür olayları gözlemleme şansını artıran etkenler arasında hava koşulları, gökyüzünün açık olması ve karanlık bir arka plan bulunmaktadır.