Konum gizliliği ihlali nedeniyle Google'a ceza

Anlaşma, şirketin kullanıcıların konumlarını nasıl takip ettiğine ilişkin bir soruşturmayı çözmek için Kasım 2022'de 40 Eyalet ile varılan 391,5 milyon dolarlık anlaşmayı takip ediyor

Konum gizliliği ihlali nedeniyle Google'a ceza

Arama devi Google, konum gizliliği uygulamaları nedeniyle 14 Eylül'de Kaliforniya Eyaleti ile 93 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardı.

Eyaletlerin soruşturması, 2018 yılında Associated Press'te yayınlanan ve Google'ın, şirketin "konum geçmişi" adını verdiği bir özelliği devre dışı bırakarak bu tür bir izlemeyi devre dışı bıraktıktan sonra bile insanların konum verilerini izlemeye devam ettiğini ortaya koyan bir haberle tetiklendi.

"Araştırmamız, Google'ın kullanıcılarına bir şey söylediğini ortaya çıkardı - vazgeçtiklerinde artık konumlarını takip etmeyeceğini - ancak tam tersini yapıyor ve kendi ticari kazancı için kullanıcılarının hareketlerini izlemeye devam ediyordu. Bu kabul edilemez ve bugünkü uzlaşmayla Google'ı sorumlu tutuyoruz," dedi Başsavcı Rob Bonta yaptığı açıklamada.

Google'ın herhangi bir suç işlemediğini kabul ettiği anlaşmanın bir parçası olarak şirket, konum takibi konusunda daha fazla şeffaflık sağlamak, kullanıcılara konum bilgilerinin reklam kişiselleştirmesi için kullanılabileceğini açıklamak ve konumla ilgili hesap ayarlarını etkinleştirirken kullanıcılara ek bilgiler göstermek de dahil olmak üzere bir dizi kısıtlamayı kabul etti.

Google yaptığı açıklamada, "Son yıllarda yaptığımız iyileştirmelerle tutarlı olarak, yıllar önce değiştirdiğimiz eski ürün politikalarına dayanan bu sorunu çözdük" dedi.