KULİS| AK Parti'de AYM'nin yetkilerini kısıtlama mesaisi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, AK Parti cephesinde AYM yetkilerini kısıtlamak için çalışmaların hızlandığı iddia edildi.

KULİS| AK Parti'de AYM'nin yetkilerini kısıtlama mesaisi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla birlikte, Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini sınırlama çabalarının ivme kazandığı ifade ediliyor. Henüz Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek yargı liderleriyle bir araya gelmemiş olmasına rağmen, AK Parti içinde Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini kısıtlamayı amaçlayan bir taslak metin üzerinde konuşulduğu iddia ediliyor.

AYM'NİN YETKİLERİ KISITLANABİLİR

Gazete Pencere'den Nuray Babacan'ın haberine göre, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin öncülüğünde başlatılan ve Cumhurbaşkanlığı sarayındaki danışmanlar tarafından desteklenen Anayasa Mahkemesi'nin yetki tartışması, partinin hukukçu milletvekillerinin büyük bölümünün desteğini kazanmasa da devam ediyor. Yargıtay'ın bu hamlesini, siyasilerin yaptığı açıklamaların önceden planlanmış bir strateji olduğunu düşünenler de bulunuyor.

AK Parti içinde konunun yasa ve Anayasa'da yapılacak değişiklikleri içeren iki boyutu olduğu düşünülüyor. Anayasa değişikliğine muhalefetin destek vermeyeceği ve uzlaşmanın zorlu olacağı kanaati yaygınken, AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini yasa yoluyla daraltma planları olduğu söyleniyor.

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruya ilişkin yasa maddelerine sınırlama getirilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin yerindelik denetimi yapmasının önüne geçilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin temyiz mahkemesi olamayacağına dair yeni hükümler ve çerçevenin daraltılması, Anayasa Mahkemesi'nin kendi çalışma usullerini belirlediği yönetmelik yerine, kanunla belirlenmesi gibi planlar yapılıyor.