NASA uyardı! Dünya'da büyük değişiklik
NASA , iklim değişikliğinin kademeli ısınma etkisi nedeniyle gezegendeki okyanusların yarısından fazlasının son 20 yılda maviden yeşile döndüğünü söyledi.
NASA'nın son açıklamasına göre, iklim değişikliğinin etkisiyle son 20 yılda gezegendeki okyanusların yarısından fazlasının maviden yeşile döndüğü belirtildi. Ulusal Oşinografi Merkezi'nden bilim insanları, bu renk değişiminin ekosistemin bozulmasının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
"BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER OLMAYABİLİR, ANCAK İNCELİKLİ OLABİLİR"
Southampton'daki Ulusal Oşinografi Merkezi'nden bir bilim adamı ve aynı zamanda kitabın yazarı olan BB Cael, "Bunu önemsememizin nedeni, rengi önemsediğimiz için değil, rengin ekosistemin durumundaki değişikliklerin bir yansıması olmasıdır" şeklinde konuştu.
2023 yılında yapılan bir çalışma, renk değişiminin nedeninin kesin olarak doğrulanamamasına rağmen, muhtemelen plankton kaynaklı olduğunu öne sürdü. Bu organizmalar, deniz besin zincirinin en altında yer alırken aynı zamanda Dünya üzerindeki oksijenin çoğunu üretir ve atmosferde dengeleyici bir etkiye sahiptir.
Bilim insanları, plankton popülasyonlarının dünya çapında nasıl değiştiğine dair daha net bir fikir elde etmek için renkteki değişiklikleri incelediler. Cael, "Tropik veya subtropik okyanusların neredeyse tamamında önemli ölçüde renk değişimleri görülüyor. Bu, ekosistemi yok eden büyük değişiklikler olmayabilir, ancak incelikli olabilir" dedi. Ayrıca, "Bu, insan faaliyetlerinin küresel biyosferi anlayamadığımız bir şekilde etkilediğine dair ek bir kanıt sağlıyor" şeklinde ekledi.
Bilim insanları, bu yeşillenmenin kalıcı etkilerini anlamaya çalışırken, NASA da konuyla ilgili yeni bir proje başlattı. Ocak 2024'te başlayan Pace adlı gelişmiş uydu misyonu, okyanustaki yüzlerce renk değişimini ölçerek daha kapsamlı bir veri sağlamayı hedefliyor.
Cael, "Ekolojik olarak değişikliklerin gerçekte ne olduğuna dair daha anlamlı çıkarımlar yapmak kesinlikle bir sonraki büyük adımdır" dedi.