YSK seçmen kaydı sorgulama nasıl yapılır? YSK YSK seçmen kaydı nasıl sorgulanır?

YSK seçmen kaydı sorgulama nasıl yapılır? YSK YSK seçmen kaydı nasıl sorgulanır? YSK seçmen listesi askıları çıktı mı? YSK seçmen listesi ne zaman muhtarlıklara asılacak? İşte YSK seçmen kaydı hakkında detaylar...

YSK seçmen kaydı sorgulama nasıl yapılır? YSK YSK seçmen kaydı nasıl sorgulanır?

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçmen kaydı sorgulama ekranı aktif hale geldi mi sorusu, 4 Ocak'ta askıya çıkacak olan seçmen listelerinin yaklaşmasıyla önem kazanmış durumda. YSK, Yurt İçi Seçmen Kütüğü'nün güncellenmesine dair usul ve esasları belirleyen genelgeyi Resmi Gazete'nin 20 Aralık tarihli sayısında duyurdu. Türkiye, muhtarlar ve belediye başkanlarının seçileceği 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimleri'ne odaklanırken, seçmen listelerinin 4 Ocak'ta askıya çıkacağı bilgisi öne çıktı. YSK seçmen kaydı sorgulama işlemi, "https://secmen.ysk.gov.tr/secmen-yurtici" internet adresi üzerinden yapılabiliyor. İşte, YSK seçmen listesi sorgulama hakkında detaylar....

YSK SEÇMEN LİSTESİ NE ZAMAN ASKIYA ÇIKIYOR?

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için belirlenen seçim takviminin ardından seçmen listeleri 4 Ocak'ta askıya çıkarıldı. Vatandaşlar, listelerin askıdan kalkacağı 17 Ocak Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar itirazda bulunabilecekler.

İtirazlar, İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne yapılacak olup, düzeltme işlemi sonrasında vatandaşlar dilerlerse İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na başvurabilecekleri gibi, İlçe Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla da İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na belgelerini ulaştırabilecekler.

SEÇMEN KAYDI NASIL SORGULANIR?

Vatandaşlar, seçmen listelerini muhtarlıklardan ya da YSK'nın internet adresinden kontrol edebilirler. Ayrıca, seçmenler YSK'nın "www.ysk.gov.tr" adresinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarını da sorgulayabilirler. Seçmen sorgulama ekranı için gerekli bilgiler Nüfusa kayıtlı olunan il, T.C. Kimlik Numarası ve Nüfus Kayıtlı Olduğu Sıra Numarası'dır.

ENGELLİ VE HASTALAR SEYYAR SANDIKLARDA OY KULLANABİLECEK

Hastalığı ya da engeli nedeniyle yatağa bağımlı olanlar, seyyar sandıklarda oy kullanma hakkına sahiptir. Bu durumdaki vatandaşlar, YSK'nın adresinden "Seyyar Sandık Talep Formu" alarak başvuruda bulunabilirler. Engelli ya da hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı olduklarına dair ibareyi içeren raporu, bir yakını aracılığıyla İl ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na ya da ilgili kuruma göndermek üzere muhtarlığa teslim ederek başvuruda bulunabilirler. Görme veya ortopedik engeli yüzde 40 ve üzerinde olanlar ise "Engelli Beyan Formu"nu doldurarak başvuruda bulunabilirler. Engelli olarak kayıtlı seçmenler, aileleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında oylarını kullanabilirler.